Novosti

I žiri i splitska publika izabrali Đorđija Peruzovića za pobjednika Splitskoga festivala

03/07/2023
I žiri i splitska publika izabrali Đorđija Peruzovića za pobjednika Splitskoga festivala

Prokurative su u nedjelju bile male za sve zainteresirane da Završnu natjecateljsku večer ovogodišnjeg Splitskog festivala isprate navijanjem za svoje favorite, čuju buduće hitove s festivala i dobro se zabave uz brojne izvođače i njihove sjajne glazbene izvedbe. 

U završnoj večeri nastupila su čak 23 izvođača, dok je Brigitu Vuco bolest spriječila da se natječe ove godine na festivalu. Svoje su glazbeno umijeće iskazale dvije pobjednice Večeri mladih izvođača po ocjeni žirija (Ema) i po ocjeni publike (Helena Gudelj), a na sceni su svoje skladbe predstavili i Barbara i Rajko Suhodolčan, Zdravko Škender, Boris Rogoznica, Bravo bend, Stefany, Trio Gušt, Ivica Šerić, Klapa Kaše, Nenad Vetma, Maja Milinković, Leona Gradinski, Salto Guru, Ibrica Jusić, Klapa Iskon, Ane Paška, Jurica Pađen i Aerodrom, Mario Huljev, Stijene, Đorđi Peruzović, Marko Škugor i Siniša Vuco.

Žiri je glasao u sastavu: profesor Nebojša Lakić, predstavnik festivalskog orkestra, Domagoj Mijić, gitarist i glazbeni pedagog i Ankica Arbutina, predstavnica Udruge Jadranskih radija. Po njihovom izboru prvo mjesto je osvojio Đorđi Peruzović s pjesmom Letim u svemir, za što mu je nagradu uručila Silvija Bareša, direktorica korporativnih komunikacija OTP Banke. Drugo mjesto je pripalo Nenadu Vetmi, s pjesmom Velo misto, a nagradu je uručila Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. Žiri je glasovima na treće mjesto izabrao Maju Milinković s pjesmom Kad dunja zamiriše, a nagradu joj je uručila Ankica Arbutina iz Udruge Jadranskih radija.

Ukus žirija i publike se poklopio, pa je i publika za svoga favorita odabrala Đorđija Peruzovića, koji je osvojio prvo mjesto i nagradu festivala, koju mu je uručio Ivica Puljak, gradonačelnik Splita. Drugo mjesto pripalo je Marku Škugoru, s pjesmom Kad Bog nas u jedno spaja, a nagradu mu je predala Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Grada Splita. Treće mjesto po glasovima publike osvojilo je Velo misto Nenada Vetme, a nagradu mu je predao Rafal Cieslakowski, član Uprave Studenca.

Osim nagrada za najbolje izvođače, u ime Hrvatskog društva skladatelja, Nenad Vilović je uručio nagradu za najemitiraniju pjesmu prošlogodišnjeg Festivala – Jube moja znaj, Nene Belana i Fiumensa. Zbog njihove spriječenosti, nagradu je preuzeo autor stihova Nikša Sviličić.

Drugu posebnu nagradu, za poseban doprinos Splitskom festivalu je, također, dobio Đorđi Peruzović, koji je prije punih 60 godina prvi put nastupio na pozornici ovoga festivala, a nagradu mu je uručila direktorica marketinga Radio Ritma – Ankica Arbutina.

S obzirom da je više od 1000 ljudi na Prokurativama popratilo finalnu večer i da su mnogi od njih i pjevali i plesali i navijali te sve popratili s velikim osmijesima, čini se da je novi koncept Splitskoga festivala uspješno okrunjen velikom završnicom i natjecateljskom večeri te da je grad pod Marjanom pokazao da mu je Splitski festival itekako u srcu.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.