Novosti

Osmi Putnik i Tihomir Pop Asanović priređuju žestoko otvaranje na Prokurativama

05/06/2024
Osmi Putnik i Tihomir Pop Asanović priređuju žestoko otvaranje na Prokurativama

Upravo je otvorena prodaja ulaznica za 14. Split Blues Festival koji kao opening day 64. Splitskog festivala rasteže pojam bluesa do rubova svih njegovih inačica i verzija.

Nakon rasturanja po zagrebačkoj Tvornici kulture i Petom kupeu te nedavnog gostovanja u Osijeku, eto nama najznačajnijeg klavijaturista ovih prostora – dolazi Tihomir Pop Asanović. Ovaj fantastični skladatelj i klavijaturist koji je u sedamdesetima postavio temelje domaćeg funka i rocka široj javnosti poznat je i kao član legendarnih bendova Time i September, ali i po nastupima s grupama Smak, YU Grupa, Jugoslavenska pop sekcija i dr. U svojoj impresivnoj karijeri, surađivao je sa „svim“ bitnim domaćim imenima. 

Na listi su Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček, Dado Topić i mnogi, mnogi drugi. Svirao je diljem Europe, od Makedonije, od kud je i rodom, pa do Njemačke i Švicarske, a dio je generacije koja je karijere obogatila turnejama po SSSR-u i Kubi. Njegovo sviračko umijeće zamijetili su i velika imena poput Ray Charlesa i Franka Zappe s kojima je u neformalnim druženjima i svirao. Spektakularni novi materijal na koncertima uz Popa izvode nezaobilazni basist Davor Črnigoj, saksofonist Amir Gwirtzman, gitarist Jani Moder, bubnjar Žiga Kožar te Stela Šmit na vokalu. Uglavnom, rock, blues, jazz, funk, fusion, maestralni pasaži i unisi te svakako Hammond B3, Leslie i eto prve asocijacije – Tihomir Pop Asanović!

Prije Popa na scenu izlazi jedna hard/heavy primjena bluesa u obliku senzacionalnih vanzemaljaca – Osmi putnik! Ovaj dugovječni i žestoki splitski band čiji link s bluesom otkriva „Heavy Blues“ u njihovoj diskografiji, svojim pjesmama od kojih su brojne postale evergreen dobro će prodrmati Prokurative te nam upriličiti i jedno dodatno programsko iznenađenje. Ne sumnjamo kako će njihov koncert na velebnoj bini i produkciji ovogodišnjeg festivala privući njihov mnogobrojni čopor jer „…čopor ide u raj“. A Putnici će kao i do sad – glasno, glasnije!

Kao uvodni izvođač 14. Split Blues Festivala tu su Charlie & Bell Blues Experience koji sviraju root blues na način da će i Gobbo biti zadovoljan. Nakon što su prošle godine bili najbolji na hrvatskom izlučnom takmičenju njih dvojica su Hrvatsku junački predstavljali i na svjetskom (Memphis, USA) i na europskom (Braga, POR) blues takmičenju gdje su ušli u finale s najboljima.

Ulaznice za 14. Split Blues Festival – in memoriam Jadran Zlodre Gobbo potražite u sustavu:  https://shop.adriaticket.com/event-details/3004/splitski-festival---split-blues-festival-

Napomena: Prvotno najavljeni izvođač Henrik Freischlader je otkazao cijelu svoju europsku turneju zbog zdravstvenih tegoba članova njegovog banda kao posljedice lakše prometne nezgode u Nizozemskoj. 

Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.