Novosti

Splitska plesna scena i gosti iznenađenja na Prokurativama

20/06/2023
Splitska plesna scena i gosti iznenađenja na Prokurativama

U SKLOPU SPLITSKOGA FESTIVALA POTPUNO NOVA VEČER – PROKURATIVE PLEŠU

Mashupove sedam uspješnica iz povijesti Splitskoga festivala je ekskluzivno napravio Zvonimir Dusper Dus, a plesači pozivaju sve Splićane da im se pridruže na najljepšoj plesnoj pozornici.

„Prokurative plešu“ novi je program u sklopu Splitskoga festivala, koji će se održati u subotu, 24. lipnja od 21 sat, a koji je besplatan za sve posjetitelje. Bit će to okupljanje većine sudionika splitske plesne scene u večeri u kojoj se ples udružuje s glazbom. Kreativni tim, na čelu s redateljem Ivanom Leom Lemom, predstavio je novi koncept i pozvao sve Splićanke i Splićane da se pridruže i zaplešu s njima na Prokurativama.

- Jako se veselimo ovom novom danu u sklopu Splitskog festivala jer u Splitu itekako imamo što za pokazati u plesu i u zastupljenosti svih tehnika i stilova. Osim toga, Zvonimir Dusper Dus je napravio mashupove za sedam pobjednica iz povijesti Splitskog festivala i vjerujem da će publika zaista uživati u svemu što ćemo podijeliti s njima – kazao je Ivan Leo Lemo, redatelj večeri „Prokurative plešu“.

Dusperov redizajn poznatih hitova bit će u deep house, funky, trap, latino i power izdanjima, a koreograf Alen Sesartić će za njih napraviti posebne koreografije. Redatelj Lemo najavljuje i neka iznenađenja, za koja je uvjeren da će se svidjeti Splićanima. Voditelji subotnjeg programa su glumci i plesači Manuela Svorcan i Denis Tomić.

- Kao plesač i koreograf izgradio sam se baš na splitskoj plesnoj sceni i zato je dobro poznajem. Sretan sam što će sad moje kolege moći pokazati najbolje iz svoje plesne ponude, a i obogatiti svoj repertoar novim koreografijama na genijalne Dusperove mashupove laureatskih pjesama s minulih splitskih festivala – rekao je Alen Sesartić, koreograf i plesač.

Splitskom festivalu se pridružio i Studenac, tvrtka koja je u ovogodišnjem festivalu prepoznala novu snagu i energiju, kakvu i sami promoviraju.

- U nastojanjima organizatora da osnaže i osuvremene program legendarnog Splitskog festivala, prepoznali smo svoju strategiju razvoja. Splitski festival sa svojom dugom tradicijom našao je mjesta u srcima Splićanki i Splićana te nam je izuzetno drago da i na ovaj način sudjelujemo u životu naših zajednica. Zato smo spremno poduprli ovogodišnji festival i sa zanimanjem pratimo cjelokupni program – istaknula je Anja Škulje Makjanić, voditeljica projekata korporativnih komunikacija Studenca.

Novu energiju, i to plesnu, svakako će donijeti upravo subotnja večer „Prokurative plešu“. Medijima su se predstavile i sve plesne skupine, koje će u subotu pokazati svoja plesna umijeća. Riječ je o plesnim skupinama Dance Box, Dimache, Vruća čokolada, Clique, Talent Studio M, Dance Crew United i Mambo Madness Dance Crew.


VIŠE O PLESAČIMA:

Dance Box studio njeguje jazz balet, modern jazz i suvremeni ples, kao temeljne plesne discipline i to sa svim dobnim skupinama. Koreografkinje i voditeljice studija su majka i kći Ines i Barbara Mamić, obje profesionalne plesačice. Svojim polaznicima omogućavaju nastupe na različitim glazbeno-scenskim manifestacijama, a osposobljavaju ih i za eventualno profesionalno bavljenje plesnom umjetnošću.

Dimache je plesni studio Remusa Dimachea, koji je više od dvadeset godina baletni solist splitskog HNK, a gotovo jednako dugo je posvećen plesnoj pedagogiji i radu s djecom. Plesni Studio Dimache osnovan je 2020., bavi se modernim i klasičnim baletom, a rade s djecom različitih uzrasta, ali i s odraslima. Tijekom svega tri godine rada su osvojili brojne nagrade na natjecanjima u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Vruća čokolada je jedan od najdugovječnijih splitskih plesnih klubova, osnovan prije 31 godinu. U radu s djecom i mladima ističu podučavanje tehnici jazz dancea i njegovim različitim podstilovima. Koreografkinja i voditeljica kluba Josipa Lujanović uspjela je spojiti svoju pedagošku diplomu i ljubav prema pokretu u jedan specifičan stil plesa, kojeg je dodatno obogatila nakon inozemnih edukacija te pohađanja radionica najcjenjenijih hrvatskih i stranih plesnih pedagoga.

Clique u Splitu djeluje od 2015. godine, a u tom plesnom studiju podučavaju hip hop, house i osnove ostalih street plesova. Klub danas ima oko 150 članova, od vrtićkog do odraslog uzrasta, u natjecateljskim ili rekreativnim programima. Prošle su godine na Dalmatian Dance Trophy natjecanju u Splitu osvojili sve glavne nagrade, a i dalje nižu uspjehe na različitim natjecanjima.

Talent Studio M je osnovan prije 16 godina u Splitu, a MTV dance, hip hop, show dance, akrobatika, samo su neki od stilova koje savladavaju polaznici ovog studija. Među prvima su doveli MTV dance u Split, a kroz njihov je klub tijekom godina prošlo više od 1000 djece. Osvojili su više od 300 odličja s različitih prvenstava, od državnih i europskih, do međunarodnih festivala.

Dance Crew United je ekipa koja pleše i pritom se dobro zabavlja. Već su nastupali na Splitskom festivalu u društvu poznatih pjevača, a podučavaju sve željne plesa, sa i bez iskustva, i to različitim stilovima, od jazz funka, street jazza, do urban fusiona.

MAMBO MADness DANCE CREW internacionalna je plesna show grupa bazirana u Splitu pod vodstvom svjetski priznatih salsa plesača Nere Kraljević i Jerka Cvitanića. Radi se o projektu suradnje nekoliko Splitskih plesnih škola (Baila Conmigo, La Negrita Dance i East Side Salsa) te Argentinske plesne škole Mambo Corrientes. Salsa je društveni ples koji se bazira na plesnoj improvizaciji u paru. Porijeklom sa Kube ovaj ples i glazba su još davnih 50ih i 60ih godina, rekordnom brzinom osvojili plesne podije i pozornice velikih svjetskih gradova, prvenstveno New Yorka, Los Angelesa, Meksika, Milana i Pariza. Danas se salsa aktivno pleše i razvija kako u cijelom svijetu, tako i kod nas u Splitu. MAMBO MADness DANCE CREW predstaviti će salsu uz poznati hit jednog od najznačajnijeg salsa glazbenika u povijesti, Tito Puente - Ran Kan Kan.Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.