Novosti

Uzbuđeni izvođači večeri Retrospektive Splitskoga festivala pozivaju publiku da sutra dođe uživati s njima

28/06/2023
Uzbuđeni izvođači večeri Retrospektive Splitskoga festivala pozivaju publiku da sutra dođe uživati s njima

Na probi uoči večeri Retrospektive, odnosno Najboljeg od Splitskih festivala sve je prštalo od dobre energije, ritma i uzbuđenja izvođača jer su dobili priliku dati osobni ton najvećim i najpoznatijim hitovima s festivala, koje su nekoć prije izvodili najveći glazbeni velikani u Hrvatskoj.

- Nastup na Splitskom festivalu mi znači emociju i ljubav, pogotovo uz prekrasan Jazz orkestar HRT-a i očekujem odličan nastup i dobru reakciju publike, vjerujem da će prepoznati ove lijepe tonove i uživati u našoj izvedbi – istaknula je Sabrina Hebiri i dodala da najveću emociju ima pri izvođenju pjesme Kapetane moj, zbog težine teksta i pjesme, svjesna da je Josipa Lisac davno ispričala tu priču, ali je obećala da će se i ona potruditi sutra navečer ispričati svoju.

Njezina kolegica Elena Stella kaže da očekuje dobru svirku s genijalnim Jazz orkestrom HRT-a.

- Izuzetno sam zahvalna što sviram s njima jer je jazz stvarno moja ljubav, a svirati s ovim orkestrom je sigurno jedno od ostvarenja mojih snova. Svirala sam, doduše, i ranije s njima, ali prvi put u ovoj kombinaciji, na prekrasnim Prokurativama i to predivne pjesme, koje su obilježile glazbenu povijest Hrvatske i Splitskog festivala – rekla je Elena Stella i pozvala publiku da dođe jer ih očekuje prekrasna glazba i izvedbe.

Da je nastup na večeri Retrospektive, pod ravnanjem Mirona Hausera veliki osobni test smatra Mario Huljev.

- Test mi je zato jer inače ne prakticiram ovaj fah, a dobio sam priliku izvesti legendarne pjesme legendarnih glazbenika i zbog toga mi ovaj nastup jako puno znači. Želim ostati vjeran tim originalima jer je riječ o strahovito velikim izvođačima i trudit ću se izvesti ih što je bolje moguće. Zato mi večer Retrospektive predstavlja i velik izazov, ali i velik gušt – kazao je Mario Huljev, a volio bi, kaže, i da se publika uključi, podrži ih u oživljavanju izvrsnih pjesama i da zajedno uživaju u lijepoj večeri na Prokurativama.

Nimalo lako zadatak nije ni pred Anom Opačak.

- Čast mi je i zadovoljstvo nastupiti na Splitskom festivalu, pogotovo na retrospektivnoj večeri, kad imamo priliku na jedan novi način donijeti stare klasike. Uvijek je to i odgovornost i izazov. Pjevat ću „samo“ Olivera i Terezu, ali sam zahvalna na povjerenju i nadam se da ću ga opravdati – zaključila je Ana Opačak.

Drugi vikend Splitskoga festivala počinje upravo uz večer Retrospektive i koncert Jazz orkestra HRT-a, koji će pod ravnanjem Mirona Hausera izvesti 15 skladbi iz festivalske arhive. Kroz povijest splitskih festivala svojim će zanimljivim interpretacijama publiku provesti Ana Uršula Najev, Max Hozić, Mario Huljev, Elena Stella, Sabrina Hebiri, Ana Opačak i Helena Gudelj.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.