Novosti

Dobre vibracije na Prokurativama uz Idu Nielsen i The Funkbots

16/04/2023
Dobre vibracije na Prokurativama uz Idu Nielsen i The Funkbots

Danska bas gitaristica Ida Nielsen, svjetski poznata kao nekadašnja članica pratećeg benda čuvenog Princea, nastupit će 25. lipnja na splitskim Prokurativama. 

Osim cjelovečernjeg koncerta Ide Nielsen i The Funkbotsa, u glazbenoj večeri Jazz & Funk Festival – Kreativnost improvizacije trideset godina svog rada obilježit će poznati hrvatski jazz bend Black Coffee, a nastupit će i Elena Stella i Ante Jeličić trio. Hrvatski će izvođači u sklopu svog programa izvesti i po dvije skladbe iz fundusa Splitskih festivala u vlastitom aranžmanu.


Ida Nielsen

Basistica, kompozitorica i pjevačica Ida Kristine Nielsen poznata je i kao Bas Ida, Bassida ili Ida Funkhouser. Bas gitaru počela je svirati sa šesnaest godina, a diplomirala je električnu bas-gitaru na Danskoj kraljevskoj glazbenoj akademiji. Privukla je pažnju javnosti još kao članica danskog pop-rock benda Michael Learns to Rock i kultne belgijske afro-pop grupe Zap Mama. Svoj prvi album “Marmelade” objavila je 2008., a dvije godine kasnije uslijedio je poziv od Princea da se pridruži njegovom bendu New Power Generation, što joj je u potpunosti promijenilo život. S Princeom je nastupala na koncertima i snimala albume sve do njegove smrti, a bila je i članica njegovog pratećeg benda 3rdeyegirl s američkom bubnjarkom Hannah Welton i kanadskom gitaristicom Donnom Grantis.


Ida Niealsen uspravna

„Suradnja s glazbenom legendom za mene je bila magično glazbeno putovanje i ostvarenje mladenačkih snova. Bio je to najveći poklon koji sam dobila u životu, a stečeno je iskustvo nemjerljivo. Najvažnija stvar koju me Prince naučio je da sviram srcem. Uvijek!“, rekla je Ida u jednom od svojih intervjua. 

U anketi utjecajnog glazbenog portala Music Radar, Ida je uvrštena među deset najboljih basista za 2019. zajedno sa Stanleyjem Clarkeom i Victorom Wootenom. Prince ju je zbog njene virtuoznosti nerijetko najavljivao kao Idu koja će pojesti bas. Nakon godina provedenih s Princeom, Ida se fokusirala na solo karijeru. Objavila je nekoliko albuma i često nastupa na koncertima i festivalima zajedno sa svojim bendom “The Funkbots”. Njihove nastupe opisuju kao visokoenergetski funk spektakl prepun dobrih vibracija, čvrstog groovea i suptilnih referenci na njenog bivšeg mentora i velikog glazbenog uzora. 

U pripremi je njezin šesti album koji bi svjetlo dana trebao ugledati u lipnju ove godine pa će splitska publika moći premijerno uživati u najnovijim pjesmama ove vrsne glazbenice.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.